Stevig fundament

Een aannemer krijgt een vraag of zij een offerte wil uitbrengen voor de aanbouw van een riante jaren zestig woning in een levendige wijk in Utrecht. Ze maakt een afspraak met de klant en samen onderzoeken ze de mogelijkheden om de aanbouw van 30 vierkante meter vorm te gaan geven. De klant wil graag dat er veel aandacht wordt besteed aan allerlei details. Mooie afwerkingen en structuren op de wanden zijn bijvoorbeeld heel belangrijk. Aan de buitenkant wil de klant heel graag een glazen schuifpui met zwart stalen metalen kozijnen. 

De aannemer begint eerst over de fundering. Voor een goede stevige aanbouw is het belangrijk dat er een goede fundering onder zit. Zou de aannemer op kleigrond bouwen, dan zal de aanbouw na verloop van tijd gaan verzakken. De wanden, structuren en de afwerking kunnen dan wel heel mooi  en qua kleur goed op elkaar afgestemd zijn, maar wanneer er scheuren in de muren ontstaan, blijft er maar weinig moois over. En misschien wordt de aanbouw met een slechte fundering zelfs wel onbewoonbaar. 

De aannemer onderzoekt wat de bodem is en ze merkt dat het huis op klei staat. Onder de woning zitten heipalen. Dat moet dus ook onder de aanbouw, de kans op verzakking en schade is anders groot. 

Een fundament onder jouw keuzes

Zo is het ook met het weten wie je bent als persoon en dat wat je graag doet. Dat is de basis om op te bouwen voor je toekomst. Als je dat niet op een stevig fundament doet, is de kans groot dat er ‘verzakking’ optreedt en je werk niet meer past en als het ware onbewoonbaar voor je wordt. Soms kan je geluk hebben, omdat je op stevige grond hebt gebouwd en blijkt dat het allemaal goed bij je past. Maar uit cijfers rondom bore-out en burn-out blijkt dat er toch regelmatig iets niet goed is gegaan met de basis of met het bouwsel. 

Inzicht krijgen in je fundament, in wie je bent en wat je belangrijk vindt, kan heel lastig zijn in een wereld waar veel informatie van allerlei mensen over een heleboel verschillende onderwerpen op je af komt. Zeker wanneer je van nature gevoelig bent voor die stemmen. Een schoolsysteem en maatschappij met waarden en normen die sterk gericht zijn op presteren (opbrengsten) en hogerop komen, geld verdienen en applaus krijgen, helpt daar niet bij (dit is geen verwijt naar mensen die werken in het onderwijs!). 

Kerntalenten als fundament

De kerntalenten in hun verschillende sterktes geven mensen inzicht in wie ze zijn, in wat ze graag doen en waar ze mogelijk goed in zijn. Het begrijpen van wie je bent zorgt daarmee ook dat je juiste keuzes kunt maken. Het goed kennen van jouw fundament ondersteunt je daarbij. Net als een goed fundament met heipalen op kleigrond nodig is bij het bouwen van de aanbouw, is het kennen van jezelf en al jouw mooie kerntalenten (jouw heipalen) een diepgaande, stevige basis. 

De aannemer bouwt vanuit een goede fundering aan het huis, kerntalenten zijn de fundering van je persoonlijke ontwikkeling en je te maken keuzes.

Meer columns